Size matters : wat is een goede kinderhelm?

29.04.2022

Als je samen met je kleine kapoen op de fiets, step, skateboard of rolschaatsen de mooiste avonturen wilt beleven, wil je dat natuurlijk wel veilig doen. Een goed passende fietshelm is daarom een accessoire dat zeker niet mag ontbreken. Maar wat is het nut van een kinderhelm en hoe kom je er nou achter wat de juiste helm is voor je kleine avonturier, en hoe kies je de juiste maat? Dat vertellen we je in dit blogartikel!



de juiste fietshelm kiezen




Gebruik je hoofd, zet een fietshelm op!



Waarom kies je voor een kinderfietshelm? De reden is heel simpel, een fietshelm vangt de eerste klap op en dempt de schok bij een val. Als je kleintje leert fietsen is het aangeraden om er direct de goede gewoonte van te maken om altijd een beschermende kinderhelm op te zetten. Want geloof ons, bij die eerste fietstripjes is de kans op een boem héél reëel.

Doordat je mini onervaren is in het verkeer, en ook niet altijd zijn evenwicht voor 100% onder controle heeft is het een verstandige keuze om zijn hoofdje te beschermen met een kinderfietshelm. Bovendien moeten alle kinderfietshelmen voldoen aan de norm van de CPSC (Consumer Product Safety Commission). Dit betekent dat welke helm jij (of jouw kind) ook kiest, je er zeker van kan zijn dat hij veilig is. Sommige jeugdfietshelmen zijn zelfs ontworpen met Multidirectional Impact Protection System (MIPS)-technologie.

Mips is een gepatenteerd veiligheidssysteem dat ontwikkeld is om de impact op je hoofd te verkleinen bij een val. Mips helmen hebben een laag met lage wrijving aan de binnenkant van de helm die beweging in meerdere richtingen van 10 tot 15 mm mogelijk maakt. Bij een valpartij, kom je bijna altijd schuin op je hoofd terecht. Mips vermindert de rotatiekracht op je hoofd bij zo’n val waarbij je niet precies op de bovenkant van je helm landt.

Mips helmen bestaan dus uit een harde schaal aan de buitenkant en wrijvingsarme zachte binnenvoering. Die Low Friction Layer – de binnenlaag – kan licht schuiven ten opzichte van de buitenschaal. Een kleine toepassing, die grote voordelen kan hebben en vooral ernstige schade voorkomen.



fietshelm kind


Veilig en cool gaan perfect samen



Basisregel bij de aankoop van een fietshelm, zowel voor jezelf als voor je kleintje is deze nooit tweedehands aankopen. Koop dus altijd een nieuwe helm. Bij een gebruikte helm weet je immers nooit of iemand ermee is gevallen. Bij een val wordt de zachte binnenkant ingedrukt. Dat zie je meestal niet aan de buitenkant, maar de helm kan dan geen stoten meer opvangen. Vervang de helm van jou of je mini daarom na een flinke val.

Wij bij de Kleine Zebra hebben een ruim aanbod van toffe en hippe kinderfietshelmen, want we zijn van mening dat veilig en cool perfect samen gaan! Zo zijn er bijvoorbeeld de helmen van Nutcase, die komen in toffe designs, het zijn bijna kleine kunstwerkjes. Ook een kleine shoutout naar het leuke merkje Thousand, die niet enkel garant staan voor stijlvolle helmen, maar ook duurzaamheid dragen ze hoog in het vaandel, een eigenschap die wij bij de Kleine Zebra enkel maar kunnen toejuichen.

Voor de allerkleinsten is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen bij Banwood en unieke fietshelmen van CoConuts, ze bieden namelijk helmen aan die matchy zijn bij hun trybikes, zo cool! Je mini zal nooit meer zonder fietshelm op fietsavontuur willen vertrekken.





Ontdek onze supercoole fietshelmen>





fietshelm



De juiste maat kiezen



Nu je jouw favoriete design hebt gevonden, moet je enkel nog de juiste maat van helm vinden voor jouw kleine snelheidsduivel. Het vinden van de juiste maat is belangrijk, omdat een kinderfietshelm alleen optimale bescherming biedt zolang hij niet te groot of te klein is. Daarnaast zit een goed passende helm lekkerder, waardoor je kindje hem met meer plezier zal dragen.

We verzekeren je al op 1 punt, de juiste maat van fietshelm vinden voor kinderen is niet zo ingewikkeld als het soms kan lijken. De maat van een fietshelm is gebaseerd op de hoofdomtrek van de drager. Deze wordt uitgedrukt in centimeters en is altijd terug te vinden op de helm. Als je bijvoorbeeld 51-53 cm ziet staan, betekent dit dat de helm geschikt is voor kinderen met een hoofdomtrek die binnen deze marge valt.  

Daarnaast hanteren de meeste fabrikanten hun eigen maten. Deze maten worden meestal uitgedrukt in letters, en lopen van XXS via medium tot L of zelfs XXL. Omdat deze maten per merk kunnen verschillen, is het handig ook altijd te kijken naar de hoofdomtrek in centimeters. Meten is dus weten, meet de hoofdomtrek iets boven de oren en zorg dat het meetlint in een rechte lijn over het voorhoofd en achterhoofd gaat.

fietshelm kind



Verschillende maten per leeftijd:



Welke maat fietshelm voor een baby?

De gemiddelde hoofdomtrek van een baby van 9 maanden (de leeftijd dat ze in een fietsstoeltje mogen) is ongeveer 45 tot 47 cm. Baby’s van 1 tot 1,5 jaar hebben een gemiddelde hoofdomtrek van 47 tot 49 cm. Een goede babyfietshelm heeft dus een omtrek van 44 tot 48 cm.


Welke maat fietshelm voor kind van 1,5 tot 4 jaar?

Kinderen van 1,5 tot 2 jaar hebben een gemiddelde hoofdomtrek van 49 tot 51 cm. De meest voorkomende omtrek bij kinderen van 2 tot 4 jaar is 51 tot 53 cm. Een kinderfietshelm met een grootte van 48 tot 52 cm is voor de meeste kinderen in deze leeftijdsgroep dus een uitstekende keuze.   

Welke maat fietshelm voor kinderen vanaf 5 jaar?

Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar moet je waarschijnlijk op zoek naar een helm met een omtrek groter dan 53 cm.



fiesthelm kind



De fietshelm moet naadloos passen en aanvoelen zoals assepoester en haar glazen slipper. Bij het bewegen van het hoofd moet de helm vooral op zijn plaats blijven zitten. Er mag dus niet te veel speling zijn, maar de helm mag ook weer niet knellen. Dat geldt overigens ook voor de sluitriempjes. Koop de kinderhelm dus nooit op de groei. Ook belangrijk is dat de helm het zicht en het gehoor van je kleintje in het verkeer niet mag verstoren.

Zet de helm recht, dus horizontaal op het hoofd. De voorkant hoort iets boven de wenkbrauwen te zitten. Laat de kinderfietshelm niet naar achteren zakken. Ondertussen moet er voor de sluiting onder de kin een klein beetje speling zijn. Daarna draait je de helm zelf met de verstelbare binnenring 'strak'. Dat wil zeggen: hou net een vinger speling, zodat het niet gaat knellen.

Smeer die beentjes al maar in, goedgemutst en goed gehelmd is je mini volledig uitgerust voor de tofste fietsritjes, skate-avonturen of step-uitstapjes. Wij wensen je alvast héél veel fietsplezier, en niet vergeten, safety first!



kinderhelm fiets

Te ontdekken