Het belang van tummy time voor je baby
Wat is Tummy Time? Tummy time of buikliggen kunnen we zien als baby's eerste work-out - en de belangrijkste! Het is de periode van de dag dat jouw babytje wakker is en -zoals de naam het al verklapt-op zijn buik ligt. Een cruciale oefening voor baby's motorische, visuele en zintuiglijke ontwikkeling.
Waarom heeft jouw baby tummy time nodig?
Jouw baby heeft buikliggen nodig om de kernspieren van de nek, rug en schouders te ontwikkelen. Buikliggen stimuleert je baby om te oefenen met grijpen en draaien. Waarom is dat belangrijk? Omdat deze kleine dingen de voorlopers zijn van kruipen! We willen ze natuurlijk niet opjagen, maar uit onderzoek is gebleken dat een gebrek aan tijd op de buik jouw baby kan vertragen bij het bereiken van fysieke mijlpalen (je kent ze wel... hoofd optillen, omrollen, rechtop zitten, etc.)
Tijd op de buik is ook het perfecte tegenwicht voor het rugliggen. Gemiddeld brengen de meeste baby's 15 uur per dag liggend op hun rug door. Door je baby regelmatig op zijn buik te leggen kan je de afplatting van het hoofdje voorkomen.
Wanneer moet je baby met buikliggen beginnen?
Als pasgeborene, zodra hij thuiskomt uit het ziekenhuis kan je kleintje al met buikliggen beginnen. Leg je baby al vanaf zijn geboorte elke dag een paar keer op zijn buik bij het verzorgen en bij het spelen, maar alleen onder toezicht! Zo leert hij zijn hoofd op te richten en rond te kijken. Na een paar maanden kan hij op zijn buik met de ellebogen onder zijn schouders liggen en wat gaan rondkijken.
Hoe lang moet je de tummy time doen?
Streef naar ten minste een uur totale buikliggen per dag vanaf de leeftijd van 3 maanden. Dit uur tummy time kan worden opgesplitst in kleinere delen. Begin vanaf de pasgeborene met een paar minuten per keer en bouw dit op tot langere sessies. Je moet het echt zien als een baby work-out, opbouwen is de boodschap!
Hoe vaak moet je baby buikliggen?
Begin met kleine beetjes van een paar minuten per keer, een paar keer per dag. Probeer uiteindelijk langere sessies te doen, tot uiteindelijk een vol uur. Zoals bij alle sport is de basisregel: oefening baart kunst.
Op welke leeftijd moet baby stoppen met tummy time?
Als baby eenmaal begint te kruipen, rond de 7-9 maanden, krijgt hij de ontwikkelingsvoordelen van het buikliggen terwijl hij beweegt, en is het niet meer zo belangrijk om hem de tummy time te laten doen. Het is echter nog steeds nuttig om de baby enige tijd in de buikligging te laten liggen tijdens het spelen. Het beste is dat je jouw lieve schattebout laat aanvoelen wat voor hem het aangenaamste is.
Speelgoed voor tijdens het buikliggen
Om je kleintje extra te stimuleren tijdens tummy time leg je hem best op een speeltapijt. Zo ligt je schatje extra zacht, en zal hij zich helemaal in zijn nopjes voelen. Heel wat van speelmatten bij De Kleine Zebra zijn bovendien voorzien met stimulerende elementen, deze activiteitenspeelkleedjes zijn helemaal top voor je kleine hartendief!
Om de grijptechniek tijdens tummy time extra aan te wakkeren bied je best grijpspeelgoed aan. Deze komen in allerlei vormen, kleuren en structuren. Je mini wordt echt op en top gestimuleerd op deze manier! Ook duw-en trek- speeltjes zullen zijn nieuwsgierigheud en speelactiviteit bevorderen; en voor jou als ouder is het zo fijn om je kleine lieveling te zien spelen terwijl hij de wereld ontdekt!
Ook handig voor tummy time op verplaatsing: de speelmatten van play & go!
Ontdek onze tummy time musthaves > |